Poveži se s nama

Vijesti

57 asistenata za velikogoričke učenike

Objavljeno

bare asitentižupan asistentiPrvog dana škole zajedno sa učenicima u razrede ulaze i asistenti za nastavu. Ove godine njih 57 pomagat će učenicima s teškoćama u učenju da lakše svladaju svoje zadatke. Gradonačelnik Dražen Barišić potpisao ju ugovor s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta u vrijednosti od 2.2 milijuna kuna bespovratnih sredstava za realizaciju projekta Pomoćnici u nastavi.

– Ovih 57 asistenata pomagat će 63 učenika osnovnih i srednjih škola, jer će neki asistenti brinuti o 2 učenika. Prošle godine najavili smo da ako će biti potrebno da ćemo iz vlastitog proračuna osigurati sredstva za asistente kako bi svaki učenik, kojemu je to potrebno, mogao imati asistenta. No, to neće biti potrebno, jer ovih 2, 2 milijuna kuna pokriva sve troškove i sve potrebe.- rekao je gradonačelnik Barišić.

U Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta potpisani su ugovori sa skoro svim gradovima i županijama, pa tako i sa Zagrebačkom županijom.- Na području Zagrebačke županije u 28 škola osnovnih i srednjih potrebno je osigurati asistente za 80 učenika. U to ne ulaze gradovi Velika Gorica i Samobor, oni su posebno dobili sredstva. S ministarstvom smo potpisali ugovor koji će pokriti troškove 78% za osnovne škole i 67 % za srednje škole, razliku ćemo osigurati kroz udruge koje se bave sličnim djelatnostima. Ukupno je tako osigurano 2 ,7 milijuna kuna, od čega su 2,5 milijuna bespovratna sredstva, a ostatak je osigurala županija.- rekao je župan Stjepan Kožić.

– Mislim da smo ove godine napravili veliki iskorak, jer smo osigurali sredstva za asistente koji će pomoći 2500 djece. Tako da smo osigurali kroz bespovratna sredstva gotovo 80 milijuna kuna.- rekao je ministar obrazovanja Vedran Mornar.

Nastavi čitati

Moja županija

Za osam punktova posebnog dežurstva hitne pomoći Zagrebačka županija izdvojila 1,2 milijuna kuna

Preostalih 950.000 kuna pokrit će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Dom zdravlja Zagrebačke županije

Objavljeno

on

Kako bi svojim stanovnicima osigurala adekvatnu primarno-zdravstvenu i specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i u neradne dane te blagdane, Zagrebačka županija osigurala je 1,2 milijuna kuna za sufinanciranje rada osam punktova posebnog dežurstva u sklopu Doma zdravlja Zagrebačke županije u 2018. godini.

Kao i do sada, punktovi posebnog dežurstva radit će u ispostavama Doma zdravlja u Dugom Selu, Ivanić-Gradu, Jastrebarskom, Samoboru, Svetom Ivanu Zelini, Vrbovcu, Velikoj Gorici i Zaprešiću subotom od 15 do 20 sati te nedjeljom i blagdanima od 8 do 20 sati, čime će se znatno rasteretiti hitna medicinska služba.

Inače, potrebna sredstva za organizaciju rada navedenih 8 punktova u 2018. godini iznose 2.150.000 kuna, od čega je Zagrebačka županija osigurala 1,2 milijuna kuna, a preostalih 950.000 kuna će pokriti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Dom zdravlja Zagrebačke županije vlastitim sredstvima.

„S obzirom da Zagrebačka županija nema bolnicu na svom području morali smo iznaći alternativno rješenja kako bismo stanovnicima osigurali kvalitetnu i dostupnu uslugu tijekom vikenda i blagdana vodeći pri tom brigu da ne stvaramo dodatan pritisak na hitnu medicinu“, izjavio je župan Stjepan Kožić.

Nastavi čitati

Crna kronika

Prometna nesreća kod čvora Kosnica

Potrebna je opreznija vožnja

Objavljeno

on

Na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Kosnica i Ivanja Reka u smjeru istoka došlo je do prometne nesreće. HAK javlja kako je do sudara došlo na 37.+650 km autoceste. Vozače pozivaju na oprez.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Vjerovali ili ne: U 17,15 sati stiglo nam je proljeće

Pogledajte do kada ćemo se smrzavati

Objavljeno

on

Točno u 17 sati i 15 minuta došuljalo nam se proljeće, iako ga baš i nismo osjetili s obzirom da je u tom trenutku u centru Gorice izmjereno 0 Celzijevih stupnjeva, a lagano je padao i snijeg. Prema najavama meteorologa još ćemo barem tjedan dana, ako ne i duže, morati trpjeti klimatološku zimu. Do ponedjeljka, 26. ožujka, temperature zraka spuštat će se i do minus 4°C, ali će se najviše dnevne penjati do podnošljivijih 9°C.

Prvi dan proljeća datum je kada nam dan i noć traju jednako dugo, što se naziva proljetna ravnodnevica. Tako je nama koji živimo na sjevernoj Zemljinoj polutki, dok je stanovnicima na južnoj počela jesen. Proljeće će trajati 93 dana, točnije do 21. lipnja u 12 sati i 7 minuta.

Inače, datumi početka godišnjih doba variraju iz godine u godinu zbog nesavršenosti kalendara i eliptičnosti Zemljine orbite oko Sunca.

Temperature zraka do ponedjeljka, 26. ožujka:

 

Nastavi čitatiReporter

Izdvojeno