Poveži se s nama

Moja županija

Evo gdje će sve proći utrka Tour of Croatia

Posljednja etapa starta u Samoboru

Objavljeno

Biciklistička utrka Tour of Croatia održat će se četvrtu godinu zaredom, od 17. do 22. travnja 2018. godine, kroz šest etapa, na trasi dužoj od 1000 kilometara diljem cijele Hrvatske. Ove godine još zahtjevnija utrka, u još višoj kategoriji Svjetske biciklističke organizacije (UCI) – 2. HC – ugostit će timove iz najvišeg ranga klasifikacije, a sportska uzbuđenja i najljepše kadrove Hrvatske poslat će na sve kontinente putem televizijskog prijenosa.  

Foto: KL-Photo

I ove godine Tour of Croatia započinje u Osijeku, u utorak 17. travnja, a cilj prvog dana bit će Koprivnica. Nakon toga, u srijedu 18. travnja, cjelokupna organizacija utrke seli se u Karlovac, otkud kreće druga etapa čiji je cilj u Zadru. Start treće etape, koja je na rasporedu u četvrtak, 19. travnja je u Trogiru, a upravo bi ona mogla značajno utjecati na ukupni poredak jer joj cilj na 1762 metra drugom po visini vrhu Hrvatske – Svetom Juri na Biokovu. Uvod u vikend je četvrta etapa koja se vozi u petak 20. travnja od Starigrada (NP Paklenica) do Crikvenice, dok subota donosi nova uzbuđenja jer je na rasporedu kraljevska etapa. Ta se etapa vozi se od Rapca do Poklona na Učki, na koju će se biciklisti prvo popeti s istarske pa onda i s kvarnerske strane. Posljednja etapa starta u nedjelju 22. travnja u Samoboru, a cilj je, uz već tradicionalne završne krugove u gradu Zagrebu, na Trgu sv. Marka, gdje će se održati i svečano proglašenje pobjednika.  

 Detalji rute koja prolazi i kroz nekoliko nacionalnih parkova te parkova prirode, su sljedeći:  

  • 17.4. Osijek–PP Papuk – Koprivnica 
  • 18.4. Karlovac–NP Plitvička Jezera – PP Velebit – Zadar 
  • 19.4. Trogir–Brela – Makarska – Tučepi – Podgora – PP Biokovo (Sv. Jure) 
  • 20.4.Starigrad(NP Paklenica) – NP Sjeverni Velebit – Novi Vinodolski – Općina Vinodolska – Crikvenica 
  • 21.4.Rabac– Labin – Poklon (PP Učka) – Kastav – Viškovo – Rijeka – Opatija – Poklon (PP Učka) 
  • 22.4. Samobor–Sv. Nedjelja – Dugo Selo – Sv. Ivan Zelina – Zagreb (Trg sv. Marka) 

„Ovogodišnje izdanje utrke Tour of Croatia bit će po mnogočemu uzbudljivije i atraktivnije od prethodnih. Posebno smo sretni što će između etapa transferi biti minimalni pa će biciklističke ekipe imati dovoljno vremena za kvalitetnu regeneraciju i pripremu sljedećih etapa. Utrka rutom prolazi kroz mnogobrojne parkove prirode i nacionalne parkove i ponosni smo što ćemo te hrvatske dragulje prezentirati natjecateljima i cijelom svijetu“, izjavio je Vladimir Miholjević, direktor utrke te dodao i kako organizatori i na startnim te ciljnim lokacijama pripremaju bogati program, o čemu uskoro objavljuju detalje.  

Najvažnija novost ovogodišnjeg izdanja je ona vezana uz unapređenje u novu kategoriju – 2. HC, što znači da i do 75 posto prijavljenih timova može biti iz najvišeg ranga UCI WorldTeams.  

Uz činjenicu da se radi o jednom od najznačajnijih sportskih događaja godine, Tour of Croatia je po ocjenama mnogih i najljepša turistička razglednica koju Hrvatska šalje u svijet. Šest dana snimke iz svih krajeva Hrvatske emitiraju se na više od 170 različitih televizija u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji. Tako uz natjecateljsku komponentu, utrka donosi brojne koristi za promociju prirodnih ljepota, kulturne baštine, gospodarskog potencijala te gradova i regija kroz koje prolazi te je važan dio ukupne turističke ponude Hrvatske u svijetu. 

Moja županija

Za osam punktova posebnog dežurstva hitne pomoći Zagrebačka županija izdvojila 1,2 milijuna kuna

Preostalih 950.000 kuna pokrit će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Dom zdravlja Zagrebačke županije

Objavljeno

on

Kako bi svojim stanovnicima osigurala adekvatnu primarno-zdravstvenu i specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i u neradne dane te blagdane, Zagrebačka županija osigurala je 1,2 milijuna kuna za sufinanciranje rada osam punktova posebnog dežurstva u sklopu Doma zdravlja Zagrebačke županije u 2018. godini.

Kao i do sada, punktovi posebnog dežurstva radit će u ispostavama Doma zdravlja u Dugom Selu, Ivanić-Gradu, Jastrebarskom, Samoboru, Svetom Ivanu Zelini, Vrbovcu, Velikoj Gorici i Zaprešiću subotom od 15 do 20 sati te nedjeljom i blagdanima od 8 do 20 sati, čime će se znatno rasteretiti hitna medicinska služba.

Inače, potrebna sredstva za organizaciju rada navedenih 8 punktova u 2018. godini iznose 2.150.000 kuna, od čega je Zagrebačka županija osigurala 1,2 milijuna kuna, a preostalih 950.000 kuna će pokriti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Dom zdravlja Zagrebačke županije vlastitim sredstvima.

„S obzirom da Zagrebačka županija nema bolnicu na svom području morali smo iznaći alternativno rješenja kako bismo stanovnicima osigurali kvalitetnu i dostupnu uslugu tijekom vikenda i blagdana vodeći pri tom brigu da ne stvaramo dodatan pritisak na hitnu medicinu“, izjavio je župan Stjepan Kožić.

Nastavi čitati

Moja županija

U Svetom Ivanu Zelini međunarodna izložba LEGO kockica

Ulaz je besplatan

Objavljeno

on

Prvi puta u Hrvatsku dolazi međunarodna izložba LEGO kockica, a grad domaćin bit će Sveti Ivan Zelina. “Kockice Convention” će se održati u subotu i nedjelju, 24. i 25. ožujka, od 10 do 18 sati u Sportskoj dvorani u Svetom Ivanu Zelini. Osim izložbe LEGO skulptura, posjetitelji će moći i sami slagati popularne kockice.

“Na izložbi će sudjelovati predstavnici međunarodnih klubova. Za sada je prijavljeno više od 70 sudionika iz Kanade, Belgije, Njemačke, Velike Britanije, Norveške, Portugala i brojnih drugih zemalja. Vjerujemo kako će svi sudionici oduševiti svojim LEGO skulpturama, a prilikom izložbe zanimljivih sadržaja biti će i za male i velike”, objasnili su organizratori iz LEGO kluba “Kockice”.

U sklopu izložbe održat će se radionice LEGO Mindstorms robotike, a posjetitelji će izabrati i najljepši rad na izložbi.

Nastavi čitati

Moja županija

Mlađe kadetkinje OK Velika Gorica osvojile 2. mjesto na županijskom prvenstvu

Objavljeno

on

Prvenstvo Zagrebačke županije u odbojci za mlađe kadetkinje (godište 2003. i mlađe) u sezoni 2017./2018. završeno je ovog vikenda na okupljanju u Samoboru. Prva tri okupljanja bila su u Vrbovcu, Ivanić Gradu i Dugom Selu. Na prvenstvu je sudjelovalo 10 ekipa: ŽOK Vrbovec I i II, OK Velika Gorica I i II, OK Nebo, OK Samobor, OK Ivanić Grad, OK Dugo Selo, OK Rugvica i HOK Gorica. Igralo se po jednostrukom bod sustavu (svaka sa svakom) na dva dobivena seta.

Prvenstvo je okončano ”mrtvom utrkom”, jer su tri ekipe imale po 8 pobjeda i jedan poraz. U ‘zatvorenom’ krugu najbolji je bio Vrbovec I koji je pobijedio Nebo 2:0, a izgubio od Velike Gorice I 1:2, dok je Velika Gorica I izgubila od Neba 1:2. Znači, o poretku na prva tri mjesta odlučila je razlika od jednog seta.

Srebrnu medalju za OK Velika Gorica I osvojile su: Anja Brlek, Sara Zagorac, Marta Muhar, Ema Injić, Valentina Soldan, Paula Mrakužić, Marta Butković, Barbara Novosel, Ivana Perica, Petra Novosel, Ana Marijan, Nika Marijan, trener Dražen Uzelac. Ova medalja je 27. medalja koju su dosadašnje mlađe selekcije OK Velika Gorica osvojile u posljednjih 8 godina na raznim državnim i regionalnim natjecanjima.

Galerija fotografija

Konačni poredak  1.ŽOK Vrbovec I 16 bodova (9 8 1 17:2), 2. OK Velika Gorica I 16 (9 8 1 17:3), 3. OK Nebo 16 (9 8 1 16:3), 4. OK Samobor 12, 5. OK Ivanić Grad, 6. ŽOK Vrbovec II 8, 7. OK Dugo Selo 6, 8. OK  Rugvica 4, 9. OK Velika Gorica II 2, 10. HOK Gorica 0.

Nastavi čitatiReporter

Izdvojeno