Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Evo što se krije iza Posavljačko-turopoljskog sijela

Turopoljska tradicija imala je glavnu nit vodilju

Objavljeno

Devet kulturno-umjetničkih društava i dva solista nastupili su sinoć u Velikoj Kosnici na 5. Posavljačko-turopoljskom sijelu. Običaje, pjesme i plesove svoga kraja predstavila su četiri KUD-a iz Zagreba koja njeguju baštinu Bosanske Posavine. Riječ je o kulturno-umjetničkim društvima ‘Izvorni Običaji’, ‘Bosanska Posavina’, ‘Derventsko kolo’ i ‘Veseli Posavljaci’, te KUD-u ‘Rodna Gruda’ iz Dugog Sela.

08.07.2017. – Velika Kosnica – 5. Posavljačko-turopoljsko sijelo. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Igrali smo valcer, zavrzlamu i četverac. To su bosanski plesovi koji se uglavnom igraju u svim kudovima. Ovdje u Velikoj Kosnici nam je jako lijepo, nastupamo drugu godinu za redom”, kazala je Anita iz KUD-a ‘Veseli Posavljaci’.

08.07.2017. – Velika Kosnica – 5. Posavljačko-turopoljsko sijelo. Foto: Nikica Topić/cityportal.hr

„Mi smo iz Dervente, 30-ak nas je aktivnih članova, dok imamo i druge članove koji povremeno dolaze na probe. Ovo društvo nam puno znači jer to je održavanje naše tradicije. Osobito su na to ponosni naši roditelji“, dodala je Nikolina iz KUD-a ‘Izvorni Običaji’.

Ljepote turopoljskog kraja kroz pjesmu i ples pokazali su domaći KUD Čiče, Hrvatsko pjevačko društvo Kučani i KUD Ščitarjevo.

„Pripremili smo koreografiju ‘Plesovi i pjesme ščitarjevskog kraja. Nastupa nas 10 plesača i 8 tamburaša, nešto u manjem broju nego inače jer su počela ljetovanja. Uvijek se rado odazovemo ovom događaju kojeg organiziraju naši susjedi“, ispričala nam je Marija iz KUD-a Ščitarjevo.

08.07.2017. – Velika Kosnica – 5. Posavljačko-turopoljsko sijelo. Foto: Nikica Topić/cityportal.hr

Mješoviti zbor Hrvatskog pjevačkog društva Kučani otpjevao je pjesmu ‘Oj ti bela zora’, Posavski Drmeš i ‘Klinček stoji pod oblokom’, dok su njihovi ‘Pajdaši’ predstavili pučke popevke, pjesmu ‘Norec’ te ‘Plakalo je mlado momče’.

Povezivanje dviju kultura

Manifestaciju je pokrenula Kulturno-umjetnička udruga Turopoljska tradicija, kako bi povezala domicilno i doseljeničko stanovništvo, priča nam njezin predsjednik Filip Margić.

“S obzirom da je u Kosnici i na području Grada Velike Gorice 90-ih godina doselio veliki broj Hrvata iz Bosanske Posavine, naš cilj je bio da se zbližimo i dišemo kao jedno u našem Turopolju. Prvo Posavljačko-turopoljsko sijelo bilo je malo skeptično od domicilnog stanovništva, ali kako su prolazile godine, domaći ljudi su to prihvatili i ja vjerujem kako je ova manifestacija ujedinila njih i doseljenike, što je u ostalom i njezina bit“, napomenuo je Margić.

08.07.2017. – Velika Kosnica – 5. Posavljačko-turopoljsko sijelo. Foto: Nikica Topić/cityportal.hr

Posjetitelje su zabavljali i Tamburaško-pjevački zbor ‘Treća dob’ iz Ivanić-Grada. Ovogodišnja novost bile su i izvedbe solista Drage Mamića te Josipa Tadića, koji su otpjevali nekoliko tradicionalnih bosansko-posavskih pjesama.

Galerija fotografija:

HOTNEWS

Spajate slobodne dane i krećete na put? Evo što vas očekuje ovog produženog prvosvibanjskog vikenda

Na vrijeme pročitajte prometnu prognozu

Objavljeno

on

Produženi prvosvibanjski vikend mnogi će građani odlučiti provesti izvan svojih domova, a njegov početak i završetak obilježit će pojačan promet na svim prometnicama u Hrvatskoj, kao i iz smjera zapadnoeuropskih država prema Hrvatskoj i dalje prema Bosni i Hercegovini i Srbiji. U HAK-u zbog toga očekuju povremene zastoje na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Pasjak, Rupa, Kaštel), Srbijom(Bajakovo), te Bosnom i Hercegovinom (Županja, Slavonski Brod, Stara Gradiška i Metković).

Pojačanog prometa bit će već u petak, 27. travnja u poslijepodnevnim satima na gradskim prometnicama, kao i na graničnim prijelazima sa Slovenijom kao i tijekom subote, 28. travnja u prijepodnevnim satima. Najveće gužve se očekuju na:

  1. A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora te
  2. A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka sa značajnim gužvama na zagrebačkoj obilaznici koja je dio te autoceste,
  3. A2 Zagreb-Macelj i A4 Goričan-Zagreb u smjeru Zagreba.

Gužvi će biti i na Ličkoj magistrali (DC1), Jadranskoj magistrali (DC8) kao i na prilazima turističkih središta duž obale, s posebnim naglaskom na Istri i Dalmaciji.

Osim poteškoća na graničnim prijelazima, trajektna pristaništa također bit će mjesta gdje se očekuje pojačan promet. Osobito na sjevernom Jadranu, u pristaništima Brestova, Valbiska, Stinica i Prizna te u lukama u Zadru i Splitu.

Budući da se proljetni period koristi za radove na cestama, zbog velikog broja radova na pojedinim dionicama autocesta i državnih cesta mogući su zastoji. Radi što bolje protočnosti prometa s autocesta će biti uklonjen velik dio privremenih prometnih signalizacija, no zbog opsega poslova ostat će privremene signalizacije na pojedinim dionicama.

Glavnina pojačanog prometa u povratku s produženog vikenda bit će tijekom utorka, 1. svibnja osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima zbog čega bi moglo biti čekanja na izlasku s autocesta na naplatnim postajama Lučko (A1 Zagreb-Split-Ploče), Zagreb-Istok (A3 Bregana-Lipovac) i Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj).

Gužvi i čekanja bit će na ulasku u Hrvatsku na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Slavonski Brod, Županja, Ličko Petrovo Selo, Maljevac) i sa Srbijom (Bajakovo, Tovarnik). Na izlasku iz zemlje gužvi bi moglo biti na graničnim prijelazima sa Slovenijom: Rupa, Pasjak, Kaštel, Bregana i Macelj. U Sloveniji je praznik i u srijedu2. svibnja kada se također očekuje pojačan promet, osobito na cestama u Istri i sjevernom Jadranu te na graničnim prijelazima.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Policijska akcija pokazala da mnogi vozači ne koriste sigurnosni pojas

Do tragedija najčešće dolazi prilikom prevrtanja vozila

Objavljeno

on

Velikogorička policija javlja kako su danas od 7 do 15 sati provodili akciju ‘Pojas, mobitel i dječje sjedalice‘, u kojoj su kaznili čak 34 vozača i putnika jer nisu bili vezani sigurnosnim pojasom. Ističu kako pojas može spasiti život u prometnoj nesreći, osobito u slučaju prevrtanja vozila, kada često dolazi do ispadanja nevezanih vozača ili putnika.

Također, u današnjoj akciji zatekli su i kaznili troje vozača koji su razgovarali mobitelom za vrijeme vožnje.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren natječaj za vrtne parcele u Podbrežnici

Parcele se nalaze u Zadarskoj i Sinjskoj ulici

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica raspisao je natječaj za dodjelu vrtnih parcela na korištenje. Parcele se nalaze u Podbrežnici, na kraju Zadarske ulice i na kraju Sinjske ulice. Dodjeljuju se na dvije godine bez naknade, s mogućnošću produljenja korištenja pod uvjetom da se korisnici prema istima odnose pažnjom dobrog gospodara.

Pravo podnošenja zahtjeva za davanje na korištenje vrtne parcele ima osoba s prebivalištem na području Grada Velike Gorice koja nema u vlasništvu, suvlasništvu, zakupu ili na korištenju drugo obradivo zemljište. Zahtjev za davanje na korištenje vrtne parcele može podnijeti samo jedan član zajedničkog kućanstva.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Nastavi čitati


ReporterIzdvojeno