Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Mještani Donje Lomnice kreću u bitku protiv asfaltne baze

Zabrinuti su što se baza nalazi svega desetak metara od obiteljskih kuća

Objavljeno

„Ovaj Mjesni odbor i ja osobno, svi smo zajedno protiv izgradnje asfaltne baze u Donjoj Lomnici. Priča sa Strabagom počinje 2005. godine, kada njihovi predstavnici dolaze u kontakt s vlasnicima zemlje koja je u industrijskoj zoni, kako bi kupili zemlju. Nju je prodalo osam vlasnika jer im je odgovarala cijena. Mi njih ne krivimo“, rekao je predsjednik Mjesnog odbora Donja Lomnica Milivoj Dijanežević, na sinoćnjem skupu mještana na temu izgradnje asfaltne baze, na kojem su nazočili i kandidati za goričkog gradonačelnika Goran Beus Richembergh, Aleksandar Horvat i Alan Šembera te predstavnik Grada pročelnik Krešimir Ačkar.

18.04.2017. – Donja Lomnica – Mještani kreću u bitku protiv asfaltne baze. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Svi govornici izrazili su nezadovoljstvo zbog nedavnog početka gradnje asfaltne baze, betonare i pročišćivača oborinskih voda. Zabrinuti su što se baza nalazi svega desetak metara od obiteljskih kuća, u vodozaštitnom području i poručili su kako to nije problem samo Donje Lomnice, već i cijelog područja Turopolja i dijela Grada Zagreba.

„Kunem se ovdje vama svima da nisam sudjelovao u tome da u Lomnici bude asfaltna baza. Učinio sam sve što sam znao i mogao da do te baze ne dođe. Nikada nisam radio za Strabag, imam građevinsku tvrtku pa me zbog toga s njima povezuju. Radim na tome da odmah zaustavimo radove“, govorio je Milivoj Dijanežević.

18.04.2017. – Donja Lomnica – Mještani kreću u bitku protiv asfaltne baze. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Na skupu je pročitan zapisnik sa jučerašnje Sjednice Mjesnog odbora na kojoj je sudjelovao i gradonačelnik Dražen Barišić. Predlaže se zaustavljanje radova i poništenje građevinske dozvole, formiranje tima kojeg čine stručni mještani te odvjetničkog tima kojeg će financirati Grad Velika Gorica, revizija studije okoliša i kontinuirani sastanci Grada i Mjesnog odbora. Uporište u ovakvoj odluci temelji se na Studiji utjecaja na okoliš koja je izrađena prije više od 8 godina i nije unutar analize obuhvatila neke od bitnih činjenica, poput one da ovaj kraj već ima određen postotak zagađenja zbog koridora Zračne luke, a prema Zakonu RH nove Studije ne smiju određivati nova značajnija zagađenja.

„Obećanje gradonačelnika nas je ohrabrilo jer je rekao da je to njegova župa u kojoj živi zajedno s obitelji, rodbinom i prijateljima, da je protiv svake gradnje koja bi narušila zdravlje njegovih sumještana“, kazala je tajnica Mjesnog odbora.

Galerija fotografija:

HOTNEWS

Spajate slobodne dane i krećete na put? Evo što vas očekuje ovog produženog prvosvibanjskog vikenda

Na vrijeme pročitajte prometnu prognozu

Objavljeno

on

Produženi prvosvibanjski vikend mnogi će građani odlučiti provesti izvan svojih domova, a njegov početak i završetak obilježit će pojačan promet na svim prometnicama u Hrvatskoj, kao i iz smjera zapadnoeuropskih država prema Hrvatskoj i dalje prema Bosni i Hercegovini i Srbiji. U HAK-u zbog toga očekuju povremene zastoje na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Pasjak, Rupa, Kaštel), Srbijom(Bajakovo), te Bosnom i Hercegovinom (Županja, Slavonski Brod, Stara Gradiška i Metković).

Pojačanog prometa bit će već u petak, 27. travnja u poslijepodnevnim satima na gradskim prometnicama, kao i na graničnim prijelazima sa Slovenijom kao i tijekom subote, 28. travnja u prijepodnevnim satima. Najveće gužve se očekuju na:

  1. A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora te
  2. A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka sa značajnim gužvama na zagrebačkoj obilaznici koja je dio te autoceste,
  3. A2 Zagreb-Macelj i A4 Goričan-Zagreb u smjeru Zagreba.

Gužvi će biti i na Ličkoj magistrali (DC1), Jadranskoj magistrali (DC8) kao i na prilazima turističkih središta duž obale, s posebnim naglaskom na Istri i Dalmaciji.

Osim poteškoća na graničnim prijelazima, trajektna pristaništa također bit će mjesta gdje se očekuje pojačan promet. Osobito na sjevernom Jadranu, u pristaništima Brestova, Valbiska, Stinica i Prizna te u lukama u Zadru i Splitu.

Budući da se proljetni period koristi za radove na cestama, zbog velikog broja radova na pojedinim dionicama autocesta i državnih cesta mogući su zastoji. Radi što bolje protočnosti prometa s autocesta će biti uklonjen velik dio privremenih prometnih signalizacija, no zbog opsega poslova ostat će privremene signalizacije na pojedinim dionicama.

Glavnina pojačanog prometa u povratku s produženog vikenda bit će tijekom utorka, 1. svibnja osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima zbog čega bi moglo biti čekanja na izlasku s autocesta na naplatnim postajama Lučko (A1 Zagreb-Split-Ploče), Zagreb-Istok (A3 Bregana-Lipovac) i Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj).

Gužvi i čekanja bit će na ulasku u Hrvatsku na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Slavonski Brod, Županja, Ličko Petrovo Selo, Maljevac) i sa Srbijom (Bajakovo, Tovarnik). Na izlasku iz zemlje gužvi bi moglo biti na graničnim prijelazima sa Slovenijom: Rupa, Pasjak, Kaštel, Bregana i Macelj. U Sloveniji je praznik i u srijedu2. svibnja kada se također očekuje pojačan promet, osobito na cestama u Istri i sjevernom Jadranu te na graničnim prijelazima.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Policijska akcija pokazala da mnogi vozači ne koriste sigurnosni pojas

Do tragedija najčešće dolazi prilikom prevrtanja vozila

Objavljeno

on

Velikogorička policija javlja kako su danas od 7 do 15 sati provodili akciju ‘Pojas, mobitel i dječje sjedalice‘, u kojoj su kaznili čak 34 vozača i putnika jer nisu bili vezani sigurnosnim pojasom. Ističu kako pojas može spasiti život u prometnoj nesreći, osobito u slučaju prevrtanja vozila, kada često dolazi do ispadanja nevezanih vozača ili putnika.

Također, u današnjoj akciji zatekli su i kaznili troje vozača koji su razgovarali mobitelom za vrijeme vožnje.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren natječaj za vrtne parcele u Podbrežnici

Parcele se nalaze u Zadarskoj i Sinjskoj ulici

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica raspisao je natječaj za dodjelu vrtnih parcela na korištenje. Parcele se nalaze u Podbrežnici, na kraju Zadarske ulice i na kraju Sinjske ulice. Dodjeljuju se na dvije godine bez naknade, s mogućnošću produljenja korištenja pod uvjetom da se korisnici prema istima odnose pažnjom dobrog gospodara.

Pravo podnošenja zahtjeva za davanje na korištenje vrtne parcele ima osoba s prebivalištem na području Grada Velike Gorice koja nema u vlasništvu, suvlasništvu, zakupu ili na korištenju drugo obradivo zemljište. Zahtjev za davanje na korištenje vrtne parcele može podnijeti samo jedan član zajedničkog kućanstva.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Nastavi čitati


ReporterIzdvojeno