Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO U svečanoj povorci na misu stiglo 120 goričkih vatrogasaca

Objavljeno

U crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije večeras je služena sveta misa za sve vatrogasce. U svečanoj povorci od Javne vatrogasne postrojbe, na misu koju je predvodio župnik vlč. Ivan Norbert Koprivec stiglo je 120 vatrogasaca iz 24 goričkih društava.

 

vatrogasci, misa (2)

 

„Ove godine nećemo imati tradicionalnu smotru vatrogasaca u povodu svetog Florijana, već ćemo to upriličiti prigodom obilježavanja 20. obljetnice Vatrogasne zajednice u listopadu. Večeras smo svi zajedno u organizaciji Grada i Vatrogasne zajednice okupili na svetoj misi u prigodi blagdana svog zaštitnika“, kazao je Borislav Turan, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice.

 

vatrogasci, misa (6)

 

„Izuzetno smo ponosni na naše vatrogasce i dobrovoljna vatrogasna društva, na njihovu povijest, tradiciju, organiziranost i na svu onu humanost što su kroz svoje vatrogastvo činili kroz stoljeće i pol. Večeras svi zajedno misom u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije obilježavamo blagdan Svetog Florijana“, istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

 

vatrogasci, misa (3)

 

„Vatrogasac je uvijek pripravan, na njega se možete osloniti u slučaju bilo koje nepogode. Velika Gorica je jedan od sigurnijih gradova upravo zbog dobre organizacije našeg vatrogastva“, rekao je zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos.

 

vatrogasci, misa (9)

 

Vatrogasci svog zaštitnika već stoljećima mole za zaštitu od stradavanja, požara, poplava i drugih nepogoda. Domovina Svetog Florijana je Austrija, gdje se rodio u mjestu Zeiselmaur nedaleko Beča, u tadašnjoj rimskoj provinciji Noricum.

 

Obilježavanjem blagdana Svetog Florijana, 4. svibnja, ujedno započinje mjesec zaštite od požara, u kojem vatrogasci dodatnim aktivnostima nastoje utjecati na svijest o važnosti vatrogastva u zaštiti ljudi i imovine.

 

Galerija fotografija:

 

HOTNEWS

Vjerovali ili ne: U 17,15 sati stiglo nam je proljeće

Pogledajte do kada ćemo se smrzavati

Objavljeno

on

Točno u 17 sati i 15 minuta došuljalo nam se proljeće, iako ga baš i nismo osjetili s obzirom da je u tom trenutku u centru Gorice izmjereno 0 Celzijevih stupnjeva, a lagano je padao i snijeg. Prema najavama meteorologa još ćemo barem tjedan dana, ako ne i duže, morati trpjeti klimatološku zimu. Do ponedjeljka, 26. ožujka, temperature zraka spuštat će se i do minus 4°C, ali će se najviše dnevne penjati do podnošljivijih 9°C.

Prvi dan proljeća datum je kada nam dan i noć traju jednako dugo, što se naziva proljetna ravnodnevica. Tako je nama koji živimo na sjevernoj Zemljinoj polutki, dok je stanovnicima na južnoj počela jesen. Proljeće će trajati 93 dana, točnije do 21. lipnja u 12 sati i 7 minuta.

Inače, datumi početka godišnjih doba variraju iz godine u godinu zbog nesavršenosti kalendara i eliptičnosti Zemljine orbite oko Sunca.

Temperature zraka do ponedjeljka, 26. ožujka:

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Obrtnička komora Zagreb nagradila gradonačelnika Barišića i mladu obrtnicu Viktoriju Đurašin

Objavljeno

on

Obrtnička komora Zagreb obilježila je 23. godišnjicu svog djelovanja, a tom je prilikom dodijelila i priznanja te nagrade istaknutim ljudima i institucijama koji svojim djelovanjem pomažu i unapređuju obrtništvo.

Među nagrađenima su i dvoje Goričana, gradonačelnik Dražen Barišić i frizerka Viktorija Đurašin. Zlatni krug Obrtničke komore Zagreb, priznanje za ostvarene posebne rezultate u zaštiti i promicanju obrtništva, obrtničkog obrazovanja, organiziranja sajamskih priredbi, modnih revija te raznih drugih aktivnosti, tako je otišlo u ruke gradonačelnika Barišića, koji je tom prilikom kazao:”To nam je poticaj da u našim mjerama budemo još ustrajniji, a sve u cilju daljnjeg razvoja obrtništva našega grada.”

Viktoriju Đurašin Obrtnička komora Zagreb nagradila je nagradom Mlada obrtnica, koja se dodjeljuje za budući doprinos u razvoju obrtničkog komorskog sustava i obrtništva u cjelini, za obrtnike početnike do 35. godine života.

Također, nagradu je dobio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, a radi se o priznanju Manduševac za uspješnu suradnju i izniman doprinos u zaštiti, unapređenju, promidžbi i razvoju obrtništva.

Foto: Obrtnička komora Zagreb

Nastavi čitati

HOTNEWS

Ekipe dežuraju u Čičkoj Poljani

Najviši vodostaj na sifonu Odra očekuje se u srijedu

Objavljeno

on

Ekipe sastavljene od djelatnika Hrvatskih voda i članova vatrogasnih društava Grada Velike Gorice u stalnom su dežurstvu u Čičkoj Poljani. Jučer je održan sastanak Stožera civilne zaštite na kojem je izneseno kako se najviši vodostaj na sifonu Odra očekuje u srijedu.

Nastavi čitatiReporter

Izdvojeno