Iz Medjame uz pomoć speleologa izvukli četiri kubika otpada

Osnovni ciljevi projekta 'Čišćenje podzemnog deponija otpada iz Duge jame' su sanacija divljeg podzemnog deponija otpada na području Zagrebačke županije

Televizori, plastične i staklene boce, plastične vreće, građevinski otpad, ambalaže od auto ulja, kamionski akumulatori, cipele, kućanski aparati i štednjaci samo su dio otpada koji je u subotu u okviru inicijative ‘Čisto podzemlje’ izvučen s lokacije Medjame – Dubrava 2. Očišćeno je oko četiri kubika otpada, čime je u dijelu objekta ponovno otvoren prolaz u dublje dijelove jame.

 

“Čitavo područje Medjama ugroženo je zbog lake dostupnosti i neposredne blizine ljudskih naselja. Tako je i spomenuta Duga jama djelomično zatrpana odbačenim komunalnim otpadom. Akciju čišćenja organizirala je Udruga Breganja, uz pomoć članova Zagrebačkog speleološkog saveza i potporu Zagrebačke županije, JU Zeleni prsten Zg županije, Grada Samobora i tvrtke Komunalac d.o.o. U akciji je sudjelovalo devet speleologa”, kažu.

 

Osnovni ciljevi projekta ‘Čišćenje podzemnog deponija otpada iz Duge jame’ su sanacija divljeg podzemnog deponija otpada na području Zagrebačke županije i edukacija lokalnog stanovništva radi sprječavanja novog onečišćenja. Divlja odlagališta otpada su ekološki problem koji ukazuje na nedovoljno razvijenu svijest o čuvanju okoliša i prirode u mnogim zajednicama. U krškim područjima, površinske vode koje teku u blizini deponija mogu brzo proširiti onečišćenu tekućinu.

 

Foto: Samobor.hr
Foto: Samobor.hr