Poveži se s nama

HOTNEWS

Na kongresu oftalmologa uživo šest kompleksnih operacija

Evo zašto je Nikica Gabrić operirao svoje oči

Objavljeno

Više od 300 domaćih i inozemnih oftalmologa okupilo se u Zagrebu na 13. kongresu Hrvatskog društva liječnika za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju (CSCRS). U sklopu jednodnevnog programa oftalmološki stručnjaci imali su priliku upoznati se s najnovijim dostignućima u oftalmološkoj praksi, a središnji dio kongresa bio je „Live Surgery“, prijenos uživo šest kompleksnih operacija koje su uspješno izveli vodeći kirurzi Klinike Svjetlost.

Na kongresu, koji već trinaestu godinu zaredom okuplja vrhunske oftalmološke stručnjake, predstavljena su najnovija dostignuća u području refraktivne kirurgije, glaukoma, katarakte, bolesti mrežnice i ostalih područja oka. Svakako najzanimljiviji dio kongresa bio je „Live Surgery“, a operacije koje su se uživo prenosile iz Klinike Svjetlost u hotel Sheraton, preko video prijenosa pratilo je i tisuće kolega diljem svijeta. Organizirana je i ESCRS akademija u suradnji s Europskim društvom liječnika za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju. Riječ je o simpoziju pod nazivom „Hot topics in Cataract and Refractive Surgery” na kojem je kao predavač sudjelovala i predsjednica ESCRS-a Beatrice Cochener.

Posebnu pažnju na kongresu izazvalo je izlaganje prof. dr. sc. Nikice Gabrića, na temu Zašto sam operirao svoje oči.

Duboko sam vjerovao u refraktivnu kirurgiju i nisam želio da zahvate koje provodim na pacijentima ne primijenim na sebi. Time sam povećao vjerodostojnost jer kako bi to izgledalo da ja nosim naočale, a druge uvjeravam da se operiraju kako ih više ne bi trebali nositi. Nakon toga moj posao se deset puta povećao i do danas smo obavili više od 60.000 laserskih korekcija dioptrije“, istaknuo je Gabrić.

Dio kongresa bio je posvećen mladim oftalmolozima koji su u posebnoj sekciji “Mladi u oftalmologiji” dobili priliku da izlažu o dosadašnjem kliničkom iskustvu i znanstvenim istraživanjima na kojima rade kako bi jednog dana i sami bili sudionici u generiranju novih spoznaja koji će oftalmologiju dignuti na višu razinu, a pacijentima omogućiti vrhunsku uslugu. U skladu s time na kongresu je održan i  tzv. „WET LAB“, operacije na umjetnim očima gdje su mladi oftalmolozi, uz mentorstvo vrhunskih operatera Klinike Svjetlost, mogli vježbati i učiti operacije katarakte.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Vjerovali ili ne: U 17,15 sati stiglo nam je proljeće

Pogledajte do kada ćemo se smrzavati

Objavljeno

on

Točno u 17 sati i 15 minuta došuljalo nam se proljeće, iako ga baš i nismo osjetili s obzirom da je u tom trenutku u centru Gorice izmjereno 0 Celzijevih stupnjeva, a lagano je padao i snijeg. Prema najavama meteorologa još ćemo barem tjedan dana, ako ne i duže, morati trpjeti klimatološku zimu. Do ponedjeljka, 26. ožujka, temperature zraka spuštat će se i do minus 4°C, ali će se najviše dnevne penjati do podnošljivijih 9°C.

Prvi dan proljeća datum je kada nam dan i noć traju jednako dugo, što se naziva proljetna ravnodnevica. Tako je nama koji živimo na sjevernoj Zemljinoj polutki, dok je stanovnicima na južnoj počela jesen. Proljeće će trajati 93 dana, točnije do 21. lipnja u 12 sati i 7 minuta.

Inače, datumi početka godišnjih doba variraju iz godine u godinu zbog nesavršenosti kalendara i eliptičnosti Zemljine orbite oko Sunca.

Temperature zraka do ponedjeljka, 26. ožujka:

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Obrtnička komora Zagreb nagradila gradonačelnika Barišića i mladu obrtnicu Viktoriju Đurašin

Objavljeno

on

Obrtnička komora Zagreb obilježila je 23. godišnjicu svog djelovanja, a tom je prilikom dodijelila i priznanja te nagrade istaknutim ljudima i institucijama koji svojim djelovanjem pomažu i unapređuju obrtništvo.

Među nagrađenima su i dvoje Goričana, gradonačelnik Dražen Barišić i frizerka Viktorija Đurašin. Zlatni krug Obrtničke komore Zagreb, priznanje za ostvarene posebne rezultate u zaštiti i promicanju obrtništva, obrtničkog obrazovanja, organiziranja sajamskih priredbi, modnih revija te raznih drugih aktivnosti, tako je otišlo u ruke gradonačelnika Barišića, koji je tom prilikom kazao:”To nam je poticaj da u našim mjerama budemo još ustrajniji, a sve u cilju daljnjeg razvoja obrtništva našega grada.”

Viktoriju Đurašin Obrtnička komora Zagreb nagradila je nagradom Mlada obrtnica, koja se dodjeljuje za budući doprinos u razvoju obrtničkog komorskog sustava i obrtništva u cjelini, za obrtnike početnike do 35. godine života.

Također, nagradu je dobio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, a radi se o priznanju Manduševac za uspješnu suradnju i izniman doprinos u zaštiti, unapređenju, promidžbi i razvoju obrtništva.

Foto: Obrtnička komora Zagreb

Nastavi čitati

HOTNEWS

Ekipe dežuraju u Čičkoj Poljani

Najviši vodostaj na sifonu Odra očekuje se u srijedu

Objavljeno

on

Ekipe sastavljene od djelatnika Hrvatskih voda i članova vatrogasnih društava Grada Velike Gorice u stalnom su dežurstvu u Čičkoj Poljani. Jučer je održan sastanak Stožera civilne zaštite na kojem je izneseno kako se najviši vodostaj na sifonu Odra očekuje u srijedu.

Nastavi čitatiReporter

Izdvojeno