Poveži se s nama

Gospodarstvo

Nekoliko bolesti ugrožavaju nasade jabuka, ovako ćete ih zaštititi

Insekticid treba primijeniti dok pčele ne lete, a prije zaštite obavezno pokositi voćnjak, u slučaju da su u njemu prisutni korovi u cvatnji

Objavljeno

Vremenske prilike sa maksimalnim dnevnim temperaturama višim od 27 °C i visokom relativnom vlagom zraka u proteklom razdoblju pogodovale su razvoju pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha). O tome kako zaštititi nasade tog voća, savjetuje dipl. ing. agr. Marija Prnjak iz goričke Poljoprivredne savjetodavne službe.

Za suzbijanje pepelnice jabuka moguće je koristiti pripravke: Luna Experience, Domark 40 ME, Nimrod 25 EC, Crystal ili pripravke na bazi strobilurina ili sumpora (obratiti pozornost jer pri temperaturi zraka iznad 25˚C pripravci na osnovi sumpora mogu uzrokovati fitotoksičnost).

Prognostičari u narednom razdoblju najavljuju toplo vrijeme s povremenim lokalnim pljuskovima koji će omogućiti sekundarno širenje krastavosti jabuke (Venturia inaequalis) posebice u voćnjacima s vidljivim simptomima na listu. U nasadima jabuka za zaštitu od krastavosti mogu se primijeniti fungicidi kontaktnog mehanizma djelovanja: Merpan 80 WDG, Kastor, Scab 80 WG, Kapetan 80 WG, Caption 80 WG, Dithane M-45, Mankozeb, Pencozeb 75 DG, Star 80, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Chorus 50 WG, Chorus 75 WG ili kombinirani: Zato plus, Tercel. Toplo vrijeme pogoduje razvoju štetnika. Pratiti pojavu crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi), a ukoliko se pojave u kritičnom broju od 8 do 10 pauka po listu za suzbijanje primijenite jedan od akaricida: Masai WP, Zoom 11 SC, Verimec 018 EC, Kraft 18 EC ili dr.

U voćnjacima sa povećanom populacijom jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum) može se koristiti pripravak Movento ili dr. Za zaštitu od jabučnog savijača (Cydia pomonella) mogu se koristiti insekticidi: Mospilan 20 SP, Calypso SC 480, Coragen 20, Affirm ili dr.

Insekticid treba primijeniti dok pčele ne lete, a prije zaštite obavezno pokositi voćnjak, u slučaju da su u njemu prisutni korovi u cvatnji. Potrebno je voditi računa o karenci i o maksimalnom dozvoljenom broju tretiranja pojedinim pripravkom u sezoni.

Gospodarstvo

Otvorena prva boca vina Kraljevina Zelina, berba 2017.

Odobrenje za stavljanje vina u promet pod etiketom robne marke Zagrebačke županije dobilo je ove godine šest vinara

Objavljeno

on

U kultu hrane i pića vino ima posebno mjesto. Svaki pravi gospodar uvijek je počastio putnika namjernika, kao i svoje goste, čašom vina. To se čini i danas“, rekao je predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan na svečanosti otvaranja prve boce vina Kraljevina Zelina, berba 2017. Dodao je da Županija već dvadesetak godina sudjeluje u „oblikovanju“ robnih marki.

„Idemo u korak s vinarima. Ruku pod ruku. Uvidjeli smo, a ne samo gledali, čuli smo, a ne samo slušali. Stalo nam je do vinara, a tako će biti i dalje“, kazao je Mikuljan.

Zamjenik župana Hrvoje Frankić istaknuo je kako je Udruga „Kraljevina Zelina“ uspjela okupiti proizvođače koji su se etablirali i stvorili prekrasnu priču te da će im Županija u tome i dalje pomagati.

Odobrenje za stavljanje vina u promet pod etiketom robne marke Zagrebačke županije dobilo je ove godine šest vinara – OPG Željka Kosa, OPG Stjepana Puheleka Pureka, Vina Kos Jurišić, OPG Branimira Žigrovića, Vina Bedekovich d.o.o. i Vinarija Jarec-Kure. Još tri vinara pridružit će im se do ljeta.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

FOTO Državni skup obrazovnog sektora u Srednjoj strukovnoj školi

Objavljeno

on

Srednja strukovna škola Velika Gorica bila je danas domaćin Državnog skupa obrazovnog sektora strojarstva, brodogradnje i metalurgije kojeg je organizirala Agencija za strukovno obrazovanje. Broj polaznika bio je 43 (30 ih se prijavilo preko Agencije, a ostali su se prijavili izravno Strukovnoj školi), a došli su iz gradova širom Hrvatske (Karlovac, Sisak, Sveti Ivan Zelina, Đurđevac, Virovitica, Slavonski Brod, Zagreb, Dugo Selo, Požega, Zadar, Velika Gorica). Sudionici su bili uglavnom nastavnici iz strukovnih škola, a kratko su im se obratili: savjetnica Jadranka Bakula, voditeljica Stručnog županijskog vijeća Zagrebačke županije, ravnatelj Srednje strukovne škole Stjepan Kos i viši stručni savjetnik Damir Zvonar te Krunoslav Pilko.

Teme skupa su bile: 1. Područje zavarivanja – predavač Ivica Garašić (izvanredni profesor FSB Zagreb); 2. Primjena interaktivnih digitalnih alata u nastavi radionica – predavači Kristinka Lemaić, Josip Filić i Mate Sabol (svi Industrijska strojarska škola Zagreb); 3. Održivo gospodarenje otpadom čuva okoliš i resurse te stvara nova radna mjesta bez dodatnih troškova – predavač Slaven Dobrović (izvanredni profesor FSB Zagreb); 4. Prezentacija tvrtke Kova d.o.o. – predavač direktor Vjekoslav Kovačić.

Stručni skup organizirano je praćen i putem webinara u suradnji s Industrijskom strojarskom školom Zagreb. Na kraju su polaznici vrjednovali skup ispunjavajući upitnik po shemi kviza ”Kahoot!”, a organiziran je i posjet tvrtki Kova d.o.o. u Mraclinu.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Grad raspisao natječaj za potporu poduzetnicima početnicima

Pojedinačna potpora može iznositi najviše 15 tisuća kuna

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica raspisao je natječaj za dodjelu bespovratnih financijskih potpora poduzetnicima početnicima u područjima prerađivačke industrije, građevinarstva i djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Također, potpore mogu ostvariti i poduzetnici koji se bave područjem informacije i komunikacije, administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti, obrazovanja te umjetnosti, zabave i rekreacije.

“Poduzetnikom početnikom smatra se obrt ili trgovačko društvo koje nije registrirano duže od dvije godine do dana podnošenja zahtjeva za dodjelu potpore. Pojedinačna potpora može iznositi do 90 posto troškova, odnosno najviše 15 tisuća kuna“, piše u natječaju.

Prijave su otvorene do 30. studenog ove godine ili do iskorištenja sredstava.

 

Nastavi čitati
ReporterIzdvojeno