Poveži se s nama

Moja županija

Obilježen Svjetski dan učitelja

Objavljeno

Od 2004.godine, u prigodi Svjetskog dana učitelja, Zagrebačka županija njeguje tradiciju susreta s umirovljenim učiteljima osnovnih i srednjih škola sa svog područja. Kao zahvalu što su svoj radni vijek proveli u školi, prenoseći znanja i iskustva na mlade generacije, župan Stjepan Kožić uručio im je prigodne poklone. Unikatni nakit i satove dobilo je 60 učitelja. “Želim im se zahvaliti za sve ono što su učinili i što čine za našu djecu. Biti učitelj znači puno se davati te kroz ono što se predaje stvaraju se dobri i obrazovani ljudi što je u ovom vremenu nije lako, ističe župan Kožić.

11.10.2017. – Plešivica – Susret s umirovljenim učiteljima Zagrebačke županije – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

Umirovljena učiteljica povijesti i geografije dugoselske osnovne škole Josip Zorić, Zdenka Knežić, podučavala je brojne generacije pune 43 godine. Nije bilo lako, ali godine su proletjele. “Ne može svatko biti učitelj, to nije jednostavan posao, ali vjerujem da većina onih koji su se upustili u taj posao vole svoj poziv.” Knežić kaže za sebe da je bila stroga, ali pravedna učiteljica. Neki su je voljeli više, neki manje. No, ističe kako je uvijek bila privrženija onima koji su teže savladavali gradivo. “Prema tim učenicima imam najviše empatije, jer njima treba najviše pomoći. Mislim da su me voljeli jer sam im bila jako privržena, a njima je to trebalo, dodaje Knežić.

U ime svih umirovljenih profesora zahvalio se profesor glazbene kulture i bivši ravnatelj Osnovne škole Vukovina Krešimir Matešin, koji je u školstvu i prosvjeti radio više od 43 godine. “Uz ravnateljsku dužnost cijelo vrijeme sam bio i profesor, a to mi je zapravo najdraža titula jer to znači da sam nekoga i nešto naučio. Svojim mlađim kolegama Matešin je poručio neka nastave njihov put prenošenje znanja, ali i da pojačaju komponentu odgoja kako bi njihovi učenici po završetku obrazovanja postali kompletni ljudi.

11.10.2017. – Plešivica – Susret s umirovljenim učiteljima Zagrebačke županije – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

U mirovini i 19 goričkih učitelja

Odnedavno u mirovini je i 19 goričkih učitelja osnovnih i srednjih škola. Iz OŠ Jurja Habedlića u mirovini su Jagoda Mrduljaš, Božena Galijaš i Silvana Kaurin. Iz Ekonomske škole Velika Gorica; Gordana Dir, Jadranka Bernik i Nada Mohar, dok su iz Gimnazije Velika Gorica u mirovinu otišle Mara Postić i Ždora Midheta. Tu su i Biserka Kolić iz OŠ Velika Mlaka, Krešimir Matašin i Vesna Jelić iz OŠ Vukovina. U OŠ Nikole Hribara više ne rade Milka Matanić, Višnja Bevanda, Brankica Kovač, Srećana Krešić i Zdenko Ilečić. U zasluženoj mirovini su i Ljubica Bučanac i Dragica Bogdanić iz OŠ Eugena Kumičića, te Milan Rupić iz OŠ Eugena Kvaternika.

Moja županija

FOTO Izložba Uskrsnih pisanica nacionalnih manjina Zagrebačke županije i Grada Zagreba

Objavljeno

on

Izložba Uskrsnih pisanica i običaja nacionalnih manjina održana je jučer u organizaciji Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba i Zagrebačke županije u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta. Svaka od manjina imala je jedan stol (veličina školske klupe) na kojem su bili izložbeni eksponati (pisanice, rukotvorine, plakati, pisani materijali, pića, kolači).

Izložbu je otvorio Damir Mikuljan, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije, a posjetiteljima su se kratko obratili Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba i Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. Glazbeni dio programa izveo je orkestar ”Češke besede” iz Zagreba. Nakon kraćeg razgledanja izloženih pisanica za sve sudionike i posjetitelje upriličen je domjenak uz koji je nastavljeno prijateljsko druženje.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Moja županija

Uskrsni običaji nacionalnih manjina na izložbi u Pučkom otvorenom učilištu

Objavljeno

on

Prigodnu izložbu “Uskrnih pisanica i običaja” Goričani mogu pogledati od danas u 18 sati u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Radi se o izložbi na kojoj će uskrsne običaje te tradiciju bojanja i izrade pisanica iz svojih matičnih krajeva predstaviti članovi nacionalnih manjina Zagrebačke županije i grada Zagreba. Ulaz je besplatan.

Nastavi čitati

Moja županija

Županija osigurala 250 tisuća kuna za projekte zaštite okoliša

Najmanji iznos financijske potpore koji se može odobriti po pojedinom projektu je pet tisuća, a najveći iznos 40 tisuća kuna

Objavljeno

on

Zagrebačka županija ove godine osigurala je 250 tisuća kuna za potpore udrugama i neprofitnim organizacija koje se bave zaštitom okoliša i prirode. Do 19. travnja otvoren je natječaj za prijavu programa i projekata zaštite prirode i okoliša.

Najmanji iznos financijske potpore koji se može odobriti po pojedinom projektu je pet tisuća, a najveći iznos 40 tisuća kuna. Jedan prijavitelj može prijaviti i ugovoriti samo jedan projekt u okviru ovog natječaja i to na razdoblje provedbe do 31. prosinca 2018. godine

Na natječaj se mogu javiti udruge i druge neprofitne organizacije upisane u Registar udruga Republike Hrvatske koje imaju sjedište u Zagrebačkoj županiji, aktivno djeluju na njenom području i programski su usmjerene na zaštitu okoliša i prirode.

„Prednost kod dobivanja financijske potpore imat će udruge i druge neprofitne organizacije koje će prijaviti programe i projekte usklađene s Programom zaštite okoliša Zagrebačke županije“, poručili su iz Županije.

Prioritet kod dobivanja sredstava imat će programi i projekti koji će provoditi edukacije na temu zaštite okoliša i održivog razvoja te promovirati životne stilove koji nastoje smanjiti količinu otpada, ali i projekti koji nastoje očuvati zaštićena područja te projekti čišćenja divljih odlagališta otpada uz uspostavu mjera za sprječavanje njihovog ponovnog nastajanja, kao i projekti za zaštitu i očuvanje sastavnica okoliša te projekti potencijalno razvojnih modela održivog razvoja, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Tekst natječaja, upute za prijavitelje i svi potrebni obrasci i izjave nalaze se ovdje. Kontakt mailovi su [email protected] i [email protected], a informacije možete dobiti i na brojevima telefona 01 6311 763 i 01 6311 762.

Nastavi čitatiReporter

Izdvojeno