Poveži se s nama

HOTNEWS

Održan 2. Sajam informiranja mladih

Štand Zrakoplovno tehničke škole privukao mlade zaljubljenike u zrakoplovstvo

Objavljeno

U Etno naselju Novo Čiče održan je 2. Sajam informiranja na kojem su se mladi mogli informirati o aktivnostima udruga i institucija koje rade s mladima i za mlade. Ove godine predstavilo ih se 10, a među njima je bila i Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perišina. Upravo ovaj štand u velikom broju privukao je mlade zaljubljenike u zrakoplovstvo.

17.04.2018. Novo Čiče – Sajam informiranja. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Vidi se da su djeca zainteresirana, čini im se zanimljivo i reakcije su pozitivne“, rekao nam je Dražen Oršulić, učenik Zrakoplovno tehničke škole.

Upitali smo ga utječe li na to i program subvencioniranja školovanja od strane Ministarstva obrane Republike Hrvatske te nabavka novih borbenih zrakoplova.

„Da. Ja i kolega smo potpisali ugovor, a i škola nam omogućava napredak i siguran posao nakon završetka školovanja. Sve to zasigurno pridonosi povećanju interesa mladih za školovanje u našoj školi. Preporučio bih mladim da je upišu jer je jedna specifična i posebna škola“, dodao je Dražen.

17.04.2018. Novo Čiče – Sajam informiranja. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Na štandu Mreže udruga Zagor iz Zaboka mladi su između ostalog mogli saznati kako alkohol i droge utječu na percepciju čovjeka. Posebne naočale uspješno su im dočarale situaciju u kojoj se nalazi čovjek pod utjecajem alkohola od 3 promila.

„Ovaj projekt provodimo u srednjim školama s učenicima trećih i četvrtih razreda. Djelatnici MUP-a drže im predavanje i govore im o statistikama vezanim uz mlade i alkohol. Nakon toga uz naočale pokušavaju riješiti neke jednostavne zadatke te tada najbolje vide koliko su njihove sposobnosti onemogućene pod utjecajem alkohola“, objasnio je Bojan Bjelja, Mreža udruga Zagor.

17.04.2018. Novo Čiče – Sajam informiranja. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Gospodarstvo

Otvoren 3. Zagrebački obrtnički sajam, na jednome mjestu možete upoznati čak 40 obrtničkih zanimanja

Joombossovci će uživo objavljivati videe, objave na društvenim mrežama, družiti se s pojstiteljima, slikati i davati autograme

Objavljeno

on

Obrtnici iz grada Zagreba i Zagrebačke županije te učenici strukovnih škola do petka će na Zagrebačkom velesajmu predstavljati različita obrtnička zanimanja, od proizvodnih, tradicijskih, građevinskih, uslužnih do intelektualnih djelatnosti. Mnogi sedmaši i osmaši na taj će način moći lakše izabrati svoje buduće zanimanje. Treći zagrebački obrtnički sajam danas su otvorili predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr. sc. Mirza Šabić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić.

Mirza Šabić, predsjednik OKZ-a

„Ove godine predstavljamo 40 obrtničkih zanimanja, a prema najavama, sajam će obići preko 5000 učenika. Želimo u njima pobuditi žar za obrtništvom kako bi se upisali u strukovne škole. Nije sporno, neka nakon srednje škole upišu i studij, ali bitno je da po završetku srednjoškolskog obrazovanja imaju zanimanje koje garantira ‘kruh u rukama’. Ovim sajmom spojili smo djecu, njihove roditelje, politiku, škole, stavili smo glave skupa, pokazali smo da se može i da smo na pravom putu, istaknuo je Mirza Šabić, dodavši kako je trenutačno najveća potreba za zanimanjima građevinske struke.

Otvorenju sajma, ispred Županije prisustvovali su župan Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

„Ovakvim okupljanjem, prije svega, dajemo šansu obrtnicima da pokažu djeci što znači biti majstor i što iza toga slijedi. U srednjim strukovnim školama đaka je sve manje, postoje praznine po pojedinim zanimanjima pa ovakvim sajmovima želimo pokazati djeci da je dobro upisati strukovno zanimanje, koje garantira zapošljavanje. Učenicima želim poručiti da ne bježe od obrtničkog zanimanja, da preko njega svoju budućnost mogu planirati na način da imaju siguran posao“, rekao je Kožić.

Učenici Strukovne škole Velika Gorica

Uz prezentacije obrtničkih zanimanja, na sajmu će se održavati i modne revije učenika Škole za modu i dizajn, “nadmetanje”- natjecanje učenika cvjećara Poljoprivredne škole i natjecanje Obrtne zbornice Krško i Školskog centra Krško-Sevnica u izradi makete rasvjete. Novitete u frizerskoj struci prezentirat će svetski poznati frizeri Elvir Bajria iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina uz reviju učenica frizera Obrtničke škole za osobne usluge iz Zagreba, Vladimir Vergaš iz Beograda, Srbija uz reviju učenica frizera Srednja škole „Dragutina Stražimira“ iz Svetog Ivana Zeline te Amir Bečirević iz Zagreba uz reviju frizera Srednje strukovne škole Samobor.

Kroz sva tri dana na sajmu će biti i Joombossovci koji će uživo objavljivati videe, objave na društvenim mrežama, družiti se s pojstiteljima, slikati i davati autograme. Dennis Domian na sajam dolazi 25. travnja, Filip Dejanović Sikrt na sajmu će biti 26. travnja, dok će ih 27. travnja na sajmu dočekati Gloria Berger Berga.

Sajam u organizaciji Obrtničke komore Zagreb, Grada Zagreba i Zagrebačke županije možete posjetiti do 27. travnja u paviljonu 7/7a Zagrebačkog Velesajma.

Galerija fotografija:

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO VIJEST Oštrinu vida mjerili u Tehničkom muzeju

Posjetitelje su besplatno savjetovali

Objavljeno

on

Studenti stručnog studija ‘Očna optika’ Veleučilišta Velika Gorica sudjelovali su na Festivalu znanosti u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu, u suradnji s Tiflološkim muzejom koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom, osobito onima oštećena vida. Mnoštvu posjetitelja mjerili su oštrinu vida i besplatno ih savjetovali.

“Ovo je bila odlična suradnja Veleučilišta Velika Gorica s Tiflološkim muzejom u Zagrebu. Nadamo se da se vidimo i dogodine na novoj radionici Festivala znanosti zajedno s našim studentima”, kažu iz Veleučilišta.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Nastavlja se pad nezaposlenosti

Prema podacima HZZ-a u ožujku je posao pronašlo 138 osoba

Objavljeno

on

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na goričkom području prošli mjesec zabilježen je pad nezaposlenosti od 6,3 posto u odnosu na veljaču i 25,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Krajem ožujka u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Velike Gorice bilo je 1.316 nezaposlenih osoba.

U ožujku je zaposleno 138 osoba, najtraženiji su bili prodavači, konobari, skladištari, ekonomisti, administrativni službenici, čistači, sobari i radnici na proizvodnoj liniji. Otvorilo se 241 slobodno radno mjesto. Poslodavci su tražili 25 prodavača, 19 konobara, 11 autolimara, 10 čistačica te isto toliko sobarica i odgojiteljica predškolske djece.

Nastavi čitati


ReporterIzdvojeno