Poveži se s nama

Kultura

Plesna radionica suvremenog plesa Ide Jolić

Objavljeno

U okviru 28. susreta hrvatskih plesnih ansambala održana je jučer plesna radionica suvremenog plesa u trajanju od tri sata (od 10 do 13 sati) u maloj dvorani Srednjih škola. Pod vodstvom Ide Jolić (Zagreb, 1989.) na radionici je sudjelovalo 40 mladih plesačica i njihovih voditeljica iz Slovenije, BiH-a i Hrvatske. Naglasak plesne pedagoginje Jolić bio je na novim elementima suvremenog plesa i njihovoj korektnoj izvedbi. Prema njenim riječima, ”da bi plesačica odnosno plesač dostigli visoku razinu izvedbe svakodnevni trening je obvezan. Novi plesni trendovi ne dopuštaju opuštanja odnosno doziranje trenažnog procesa, jer samo punim angažmanom plesni natjecatelji se mogu mjeriti s treniranim sportašima.” Uspjehu radionice odnosno njenom nesmetanom odvijanju pridonijele su i članice Plesnog kluba Megablast te Gordan Križaj, alfa&omega PK Megablast. Radionicu je cijelo vrijeme pratila stručna suradnica za plesnu kulturu u Hrvatskom saboru kulture Valentina Dačnik, prof. i dipl. etnologinja.

Plesna pedagoginja Jolić se još kao dijete počela baviti ritmikom i jazz danceom, kasnije kao srednjoškolka okrenula se suvremenom plesu i improvizaciji. Neumorno je pohađala radionice plesnih koreografa, primjerice, Impulstanz festival (Tanzfestival ImpulsTanz Wien, 2008.). U samostalnom aranžmanu odlazi i završava Intenzivni plesni program u Berlinu (Dance intensive program Tanzfabrik Berlin, 2011./2012.). Trenutačno radi u Plesnom clubu Tala (Zagreb), trenira sa Studiom za suvremeni ples i pohađa radionice domaćih i stranih koreografa.

Nastavi čitati

Kultura

Koncertima, predavanjem i filmovima odat će počast francuskom skladatelju Claudeu Debussyu

Diljem svijeta obilježava se 100. obljetnica Debussyeve smrti

Objavljeno

on

Umjetnička škola Franje Lučića organizira “Dane Debussya u Velikoj Gorici“, kojima će se Gorica ucrtati na kartu svjetskih gradova koji će obilježiti 100. obljetnicu smrti velikog francuskog skladatelja Claudea Debussya. Osim koncerata i predavanja, na Danima Debussyja prikazat će i filmove, a sve će se događati u Koncertnoj dvorani Umjetničke škole Franje Lučića.

Manifestacija počinje u srijedu u 18 sati koncertom i predavanjem učenika, posvećenom francuskom skladatelju. Idući dan u 18 sati na rasporedu je predavanje na temu “Debussy i filmska glazba”, a u petak u 19 sati Debussya sviraju nastavnici Umjetničke škole. Dani Debussya završavaju u subotu projekcijom filmova o skladatelju, a program počinje u 11 sati.

Manifestaciju su osmislili nastavnici Krešimir Starčević i Irena Paulus, a ulaz je besplatan.

 

Nastavi čitati

Kultura

FOTO Turopoljski folklorni spektakl u Lisinskom

Objavljeno

on

 

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice je Turopoljskim festivalom folklora ”Turopolje moje drago” u Koncertnoj dvorani ”Vatroslav Lisinski” u Zagrebu jučer svečano obilježila 20. obljetnicu osnutka i kontinuiranog djelovanja. Festival je realiziran pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i gradonačelnika Grada Velike Gorice Dražena Barišića, a realizaciju financijski je potpomoglo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Trosatni festival folklora ispunili su: FA Šiljakovina, Gradski zbor Franjo pl. Lučić Velika Gorica, Hrvatsko pjevačko društvo ”Kučani” (Kuče), KUD Čiče (Novo Čiče), KUD Dučec (Mraclin), KUD Gradići, KUD Mičevec, KUD ”Nova zora” (Donja Lomnica), KUD Pleso (Velika Gorica), KUD Stari Grad (Lukavec), KUD Šćitarjevo, KUD Velika Mlaka, Ogranak ”Seljačke sloge” Buševec, Turopoljske mažoretkinje, Udruga Velikogoričkih mažoretkinja, Udruga za promidžbu glazbene kulture Ansambl ”Zlatne godine” (Velika Gorica) i VIS ”Jane” (Velika Gorica). Program je bio koncipiran u dva dijela (pauza 15 minuta), a izvedene su ukupno 32 koreografije. Na kraju sjajne prezentacije folklora diljem Lijepe naše sve članice Zajednice otpjevale su zajedničku pjesmu ”Turopolje moje malo”.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Kako postati hrabar, djeci će predstavom pokazati “Tigrić Plašljivko”

Predstava je popraćena veselom glazbom, s lutkama i glumcima uživo

Objavljeno

on

Dječja predstava “Tigrić Plašljivko” Lutkarske scene “Ivana Brlić Mažuranić” u nedjelju u 17 sati gostuje u dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Priča je to o malom bojažljivom tigriću koji je zbog strašljivosti izgubio svoje tigrovske pruge.

“Jednog dana majka mu se razboljela i tigrić je unatoč tome što se svega boji pošao dovesti mami liječnika jašući na antilopici Dobrici. Jašući po groznom nevremenu, tigrić je uspio dovesti liječnika koji je pomogao njegovoj majci da ozdravi. Tako je tigrić shvatio da hrabrost dolazi onda kad ne misliš samo na sebe, već i na druge i dobio je nazad svoje tigrovske pruge”, piše u najavi predstave.

Cijena ulaznice je 25 kuna.

Nastavi čitatiReporter

Izdvojeno