Policija poziva građane na samozaštitno ponašanje

Suša: „Postoje pojedinci koji idu po kućama, prose i žicaju te pod krinkom toga zapravo ispituju teren“

0

Sezona godišnjih odmora period je kad su provale u domove najčešće. Odsustvo ukućana sjajna je prilika da se lopovi dokopaju vrijednog plijena. Provalnici imaju dovoljno vremena kako bi pomno isplanirali svoje pothvate, a pri tome često obilaze lokacije koje su im interesantne i provjeravaju situaciju na terenu. Naime, benigne stvari poput položaja roleta, upaljene kućne rasvjete i otvorenih prozora jedan su od znakova kojima se lopovi služe kako bi saznali boravili netko u kući ili stanu.

„Postoje pojedinci koji idu po kućama, prose i žicaju te pod krinkom toga zapravo ispituju teren. Koriste se čak i pametnim telefonima putem kojih unose GPS lokaciju objekata koji su prazni i predstavljaju idealnu metu za provalu. Nakon njih dolazi ekipa koja odrađuje posao“, rekao nam je Kristijan Suša, načelnik PP Velika Gorica.

10.02.2017. – Velika Gorica – Intervju s načelnikom Kristijanom Sušom. Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Kako bi se izbjegle ovakve situacije, iz Policijske postaje Velika Gorica pozvali su građane na samozaštitno ponašanje i dobrosusjedsku suradnju. Kako kažu, spremni su i pojačati patrole u ulicama za koje dobiju informaciju da je veći broj stanara odsutan.

„Kada idete na put ostavite ključeve osobi od povjerenja koja će obići stan ili kuću, upaliti svjetlo, podići rolete i ostaviti dojam da netko živi u tom objektu. Sve to otežat će posao i zbuniti našeg zajedničkog protivnika“, dodao je Suša.