Riješite se dosadnih napasnika iz svog dvorišta i zaštitite od bolesti

'Izlij vodu da komarci ne bodu'

0

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke kako se zaštiti od komaraca. Postoje određene mjere koje svaki građanin može poduzeti kako bi se smanjili uvjeti za razvoj komaraca te tako spriječilo širenje invazivnih vrsta komaraca.

“Većina ljudi problem komaraca prvenstveno gleda kroz njihovu ulogu napasnika, no važno je istaknuti da su komarci i potencijalni prijenosnici zaraznih bolesti, pogotovo azijski tigrasti komarac koji je sad već rasprostranjen na cijelom području Republike Hrvatske. Dolaskom te vrste javlja se i rizik pojavljivanja određenih bolesti s kojima se do nedavno nismo susretali”, upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Preporučuje se da se s otvorenih prostora uklone nepotrebni predmeti u kojima se može nakupljati voda oko okućnica, kao što su stare automobilske gume, kante, kade i drugi krupni otpad. Također, redovito treba prazniti vodu iz dječjih bazena i podložaka za cvijeće, a ako to nije moguće, potrebno ih je pokriti poklopcima ili mrežicama koje će komarcima onemogućiti pristup vodi.

“Sve vlažne površine dobro je isušiti, a u tanjuriće cvjetnih posuda usipajte pijesak ili zemlju. Komarcima je za razmnožavanje potrebna voda. Ličinke se razvijaju iz jaja koje odrasle jedinke polažu u vodu. Bitno je napomenuti da se ženke hrane krvlju i tijekom dana, a ne samo noću te da se odrasle jedinke kreću u radijusu od oko 200 metara od mjesta na kojem su se izlegle. Pojavljuju se od početka travnja sve do kraja listopada”, kažu stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.