Poveži se s nama

Moja županija

Staru područnu školu prenamijenit će za životnu zajednicu za odrasle osobe s autizmom

Životna zajednica za odrasle osoba s autizmom u Vukšincu zauzimat će oko 250 četvornih metara stambenoga prostora, a u njemu će moći živjeti osam osoba

Objavljeno

Nakon Mostara, mjesta u općini Dubrava, Udruga za autizam – Zagreb planira u ovoj općini, u naselju Gornji Vukšinac organizirati još jednu životnu zajednicu za odrasle osobe s autizmom, a prezentacija idejnog projekta održana je jučer.

Zagrebačka županija dodijelila je suglasnost da se prostor za stanovanje osoba s autizmom uredi u nekadašnjoj područnoj školi. Do sada je izrađen idejni projekt uređenja, odnosno prenamjena prostora, a cijeli projekt planira se realizirati sredstvima EU fondova.

“Osim smještaja za osam osoba starijih od 21 godine života, u ovom prostoru planiramo organizirati i dnevne programe, odnosno radionice za djecu iz lokalne zajednice koja imaju teškoće u razvoju. Ovo će biti naš treći objekt životne zajednice za odrasle osobe s autizmom, a iskreno se nadamo da će cijeli projekt biti realiziran u roku od tri godine”, rekla je Anita Dražetić, članica predsjedništva Udruge za autizam – Zagreb – jedine udruge kod nas koja pruža vaninstitucionalni oblik skrbi za odrasle osobe s autizmom.

Foto: Zagrebačka županija

“Prvi korak kojim smo pomogli ovaj projekt je naša suglasnost da područnu školu u Vukšincu damo na korištenje Udruzi za autizam – Zagreb. Projekt je osobito važan jer se radi o pomoći odraslim osobama. Društvo se organizirano još donekle i brine o djeci s autizmom, ali kada ta djeca postanu odrasli ljudi onda nastaju problemi kako organizirati njihove cjelodnevne aktivnosti. Stoga je rad ovakve udruge nešto što je zaista potrebno. Županija će ovakvim projektima uvijek dati podršku”, rekla je zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak.

Životna zajednica za odrasle osoba s autizmom u Vukšincu zauzimat će oko 250 četvornih metara stambenoga prostora, a sam objekt planira se urediti prema načelu održive niskoenergetske gradnje. Planira se da on bude i ogledni centar za edukaciju roditelja, učitelja i odgajatelja te volontera koji rade s autističnim osobama.

Moja županija

FOTO Izložba Uskrsnih pisanica nacionalnih manjina Zagrebačke županije i Grada Zagreba

Objavljeno

on

Izložba Uskrsnih pisanica i običaja nacionalnih manjina održana je jučer u organizaciji Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba i Zagrebačke županije u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta. Svaka od manjina imala je jedan stol (veličina školske klupe) na kojem su bili izložbeni eksponati (pisanice, rukotvorine, plakati, pisani materijali, pića, kolači).

Izložbu je otvorio Damir Mikuljan, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije, a posjetiteljima su se kratko obratili Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba i Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. Glazbeni dio programa izveo je orkestar ”Češke besede” iz Zagreba. Nakon kraćeg razgledanja izloženih pisanica za sve sudionike i posjetitelje upriličen je domjenak uz koji je nastavljeno prijateljsko druženje.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Moja županija

Uskrsni običaji nacionalnih manjina na izložbi u Pučkom otvorenom učilištu

Objavljeno

on

Prigodnu izložbu “Uskrnih pisanica i običaja” Goričani mogu pogledati od danas u 18 sati u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Radi se o izložbi na kojoj će uskrsne običaje te tradiciju bojanja i izrade pisanica iz svojih matičnih krajeva predstaviti članovi nacionalnih manjina Zagrebačke županije i grada Zagreba. Ulaz je besplatan.

Nastavi čitati

Moja županija

Županija osigurala 250 tisuća kuna za projekte zaštite okoliša

Najmanji iznos financijske potpore koji se može odobriti po pojedinom projektu je pet tisuća, a najveći iznos 40 tisuća kuna

Objavljeno

on

Zagrebačka županija ove godine osigurala je 250 tisuća kuna za potpore udrugama i neprofitnim organizacija koje se bave zaštitom okoliša i prirode. Do 19. travnja otvoren je natječaj za prijavu programa i projekata zaštite prirode i okoliša.

Najmanji iznos financijske potpore koji se može odobriti po pojedinom projektu je pet tisuća, a najveći iznos 40 tisuća kuna. Jedan prijavitelj može prijaviti i ugovoriti samo jedan projekt u okviru ovog natječaja i to na razdoblje provedbe do 31. prosinca 2018. godine

Na natječaj se mogu javiti udruge i druge neprofitne organizacije upisane u Registar udruga Republike Hrvatske koje imaju sjedište u Zagrebačkoj županiji, aktivno djeluju na njenom području i programski su usmjerene na zaštitu okoliša i prirode.

„Prednost kod dobivanja financijske potpore imat će udruge i druge neprofitne organizacije koje će prijaviti programe i projekte usklađene s Programom zaštite okoliša Zagrebačke županije“, poručili su iz Županije.

Prioritet kod dobivanja sredstava imat će programi i projekti koji će provoditi edukacije na temu zaštite okoliša i održivog razvoja te promovirati životne stilove koji nastoje smanjiti količinu otpada, ali i projekti koji nastoje očuvati zaštićena područja te projekti čišćenja divljih odlagališta otpada uz uspostavu mjera za sprječavanje njihovog ponovnog nastajanja, kao i projekti za zaštitu i očuvanje sastavnica okoliša te projekti potencijalno razvojnih modela održivog razvoja, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Tekst natječaja, upute za prijavitelje i svi potrebni obrasci i izjave nalaze se ovdje. Kontakt mailovi su [email protected] i [email protected], a informacije možete dobiti i na brojevima telefona 01 6311 763 i 01 6311 762.

Nastavi čitatiReporter

Izdvojeno