Poveži se s nama

Kultura

Tradicijska kultura i treća životna dob na Matičinom četvrtku

Predavanje će održati dr. sc. Irena Miholić, etnomuzikologinja iz Instituta za etnologiju i folkloristiku Zagreb

Objavljeno

Tema 190. Matičinog četvrtka je Tradicijska kultura i treća životna dob. O ovoj temi govorit će dr. sc. Irena Miholić, etnomuzikologinja iz Instituta za etnologiju i folkloristiku Zagreb.

„U izlaganju će biti prikazan odnos znanosti prema kazivačima tzv. treće životne dobi. Osobito će se istaknuti uloga starijih u prikupljanju znanja o tradicijskoj kulturi, a tako i tradicijskoj glazbi tijekom dvadesetog stoljeća. Pažnja će biti posvećena i ulozi glazbe, posebice one tradicijske, u životu starijih ljudi, kod onih koji život i dalje provode u svom domu, obitelji i zajednici, te onih koji su stanovnici domova za starije osobe“, stoji u najavi predavanja.

Predavanje možete poslušati u sutra u 19 sati u Muzeju Turopolja.

HOTNEWS

FOTO Gorica dobila novi Ljetopis, a u njemu i Petek na Gorice!

Grahovca je gotovo svakog petka susretala ekipa istoimene rubrike Cityportala, koji je zajedno s nama crpio različite informacije od kumica sa zelene tržnice do prodavača svega i svačega s kurilovečkog sajmišta

Objavljeno

on

Iz tiska je izašao Ljetopis grada Velike Gorice, koji na jednom mjestu okuplja domaću književnost, umjetnost, kulturna zbivanja, društveni, politički i vjerski život, sport, školstvo, gospodarstvo, povijest, znanost i zabavu. Novi velikogorički godišnjak na 253 stranice donosi 30 priča različitih autora.

„S ponosom možemo reći kako je to već 14. broj te da postoji kontinuitet i tradicija. Ljetopis je dobio svoje mjesto u kulturnom i društvenom životu grada. U njemu nastojimo obuhvatiti raznovrsnost života i mnoštvo tema, čime je zanimljiv širokoj čitateljskoj populaciji, nastojeći da tekstovi imaju trajnu vrijednost. Oni se slijevaju kao kamenčić mozaika u jednu cjelovitu i živopisnu sliku Velike Gorice“, kaže urednik Ljetopisa Miljenko Muršić.

21.03.2018.-Velika Gorica-Predstavljen novi Ljetopis grada. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Među različitim temama obrađen je i Petek na Gorice, o kojem je pisao učitelj Miroslav Grahovac. Upravo je njega gotovo svakog petka susretala ekipa istoimene rubrike Cityportala, koji je zajedno s nama crpio različite informacije od kumica sa zelene tržnice do prodavača svega i svačega s kurilovečkog sajmišta.

„Petek na Gorice zapravo je nekada bio Četrtek na Gorice, s obzirom da su sajmovi bili četvrtkom te se podudarao sa sajmom u Pokupskom. Onda su se Turopoljci i Brežani dogovorili da se velikogorički sajam pomakne na petek. U Ljetopisu sam pisao o svemu po malo, o tome kako su se nekada održavali sajmovi, što se sve prodavalo i s čim trgovalo, a kako je to danas“, ispričao nam je Grahovac.

Galerija fotografija:

Nastavi čitati

Kultura

Koncertima, predavanjem i filmovima odat će počast francuskom skladatelju Claudeu Debussyu

Diljem svijeta obilježava se 100. obljetnica Debussyeve smrti

Objavljeno

on

Umjetnička škola Franje Lučića organizira “Dane Debussya u Velikoj Gorici“, kojima će se Gorica ucrtati na kartu svjetskih gradova koji će obilježiti 100. obljetnicu smrti velikog francuskog skladatelja Claudea Debussya. Osim koncerata i predavanja, na Danima Debussyja prikazat će i filmove, a sve će se događati u Koncertnoj dvorani Umjetničke škole Franje Lučića.

Manifestacija počinje u srijedu u 18 sati koncertom i predavanjem učenika, posvećenom francuskom skladatelju. Idući dan u 18 sati na rasporedu je predavanje na temu “Debussy i filmska glazba”, a u petak u 19 sati Debussya sviraju nastavnici Umjetničke škole. Dani Debussya završavaju u subotu projekcijom filmova o skladatelju, a program počinje u 11 sati.

Manifestaciju su osmislili nastavnici Krešimir Starčević i Irena Paulus, a ulaz je besplatan.

 

Nastavi čitati

Kultura

FOTO Turopoljski folklorni spektakl u Lisinskom

Objavljeno

on

 

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice je Turopoljskim festivalom folklora ”Turopolje moje drago” u Koncertnoj dvorani ”Vatroslav Lisinski” u Zagrebu jučer svečano obilježila 20. obljetnicu osnutka i kontinuiranog djelovanja. Festival je realiziran pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i gradonačelnika Grada Velike Gorice Dražena Barišića, a realizaciju financijski je potpomoglo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Trosatni festival folklora ispunili su: FA Šiljakovina, Gradski zbor Franjo pl. Lučić Velika Gorica, Hrvatsko pjevačko društvo ”Kučani” (Kuče), KUD Čiče (Novo Čiče), KUD Dučec (Mraclin), KUD Gradići, KUD Mičevec, KUD ”Nova zora” (Donja Lomnica), KUD Pleso (Velika Gorica), KUD Stari Grad (Lukavec), KUD Šćitarjevo, KUD Velika Mlaka, Ogranak ”Seljačke sloge” Buševec, Turopoljske mažoretkinje, Udruga Velikogoričkih mažoretkinja, Udruga za promidžbu glazbene kulture Ansambl ”Zlatne godine” (Velika Gorica) i VIS ”Jane” (Velika Gorica). Program je bio koncipiran u dva dijela (pauza 15 minuta), a izvedene su ukupno 32 koreografije. Na kraju sjajne prezentacije folklora diljem Lijepe naše sve članice Zajednice otpjevale su zajedničku pjesmu ”Turopolje moje malo”.

Galerija fotografija

Nastavi čitatiReporter

Izdvojeno