U Gorici bogat program za Noć knjige, doznajte što nas očekuje

Oči javnosti knjižničari žele usmjeriti na knjigu

0

Ovogodišnja nacionalna manifestacija Noć knjige – iako kao i uvijek posvećena knjizi i čitanju – u Velikoj Gorici izlazi iz svojih okvira, a književna događanja moći ćete pratiti čak tri dana.

U petak 21. travnja očekuju vas večernja književna druženja koja već tradicionalno otvara FA Turopolje u parku ispred Središnjeg odjela za odrasle. Od 18,30 sati izvest će pjesme i plesove vezane uz Jurjevo – blagdan vegetacije, zelenila, novog života, ali i blagdan knjige – prema starom katalonskom običaju darivanja ruža i knjiga upravo je 23. travnja proglašen Svjetskim danom knjige.

U Čitanjima bez korica – programu u kojem knjižnica predstavlja velikogoričke autore bez (do sada objavljenih) knjiga – od 19 sati je gošća Ana Lovrenčić. Velikogoričanima i puuuno šire poznata je kao pjevačica u brojnim bendovima i glazbenim projektima, među kojima su najpoznatiji The Changes i Mixed up Mary, uz to je lektorica, glumica i glazbena animatorica s vlastitom glazbaonicom… Piše pjesme za čitanje i slušanje. Piše i kratke, ali dojmljive prozne tekstove na rubu stvarnosti i fikcije.

Od 20 sati Gradska knjižnica će ugostiti velikogorički Planinarski klub Horizont – svestrane rekreativce s nebrojenim kilometrima u nogama, rukama i biciklističkim kotačima. O tome gdje su sve do sada bili – a popis osvojenih vrhova i prijeđenih ruta doista je impresivan – ispričat će nam, ali i – čitati! Naime, članovi vrijedno bilježe iskustva sa svojih putovanja, a neki od njih su i pravi mali putopisi. O osvajanju Olimpa – planine bogova u Grčkoj, o snjegovima Kilimandžara, o zahtjevnim velebitskim rutama, o medvjedićima i djeci u Kuterevu, o tome kako su markirali prvu planinarsku stazu u Vukomeričkim goricama, o bicikliranju kroz hrastove turopoljske šume… dođite i poslušajte ove priče koje će pratiti i snimke s planinarskih i drugih ruta i uvjerite se da je planinarenje danas mnogo više od ruksaka na leđima i demižonke u ruci.

Za kraj Noći knjige u petak od 21 sati slijedi jedno specifično književno natjecanje – Književni pub kviz – kojeg knjižnica organizira u suradnji s Goričkim klubom mladih. Za sudjelovanje u kvizu potrebno se unaprijed prijaviti putem e-maila [email protected]. Pitanja sastavljaju knjižničari, a ispituje vas ekipa iz Goričkog kluba mladih. Sudjelujte u kvizu, pokažite svoje znanje o knjigama, književnicima i književnim likovima i osvojite vrijedne nagrade – a što drugo, nego – knjige!

U subotu 22. travnja, na Dan hrvatske knjige, posjetite Knjižnicu Galženica i razgledajte prigodni postav iz hrvatske književne produkcije, a tijekom radnog vremena knjižnice od 8.00 do 13.00 sati po simboličnoj cijeni od 5,00 kuna kupite knjige hrvatskih autora iz knjižničnog revizijskog otpisa.

U ponedjeljak 24. travnja od 10 sati slijedi i posljednji književni susret u okviru programa Noći knjige, a to je matineja Dječjeg odjela za one koji žele čitati više… Riječ je o književnom susretu s književnikom Krešimirom Butkovićem i predstavljanju njegove nedavno objavljene knjige za mlade „Bornin vremeplov“, znanstveno-fantastičnog romana koji je nastao na ideju autorova nećaka Borne Butkovića. Odlikuje se napetošću radnje, emocionalnošću i te je izuzetno televizičan i filmičan pa se nadamo da ćete svi biti oduševljeni Borninim putovanjem kroz vrijeme. Susret će se, umjesto u Dječjem odjelu, iznimno održati u prostoru Središnjeg odjela za odrasle.

Manifestacijom Noć knjige afirmira se ljubav prema knjizi i čitanju, a u nju se uključuju hrvatske knjižnice, knjižare i ostale institucije koje se bave knjigom s ciljem da oči javnosti usmjerimo na knjigu, u svim njezinim tradicionalnim i modernim oblicima. Njome se 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, a kako se dan ranije, 22. travnja, obilježava i Dan hrvatske knjige (u spomen na datum dovršenja Marulićeve „Judite“ 1501. godine), ova se dva važna datuma objedinjuju u jedinstvenu manifestaciju u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva. Organizatori događanja su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.