Vatrogascima Zagrebačke županije zahvalili za pomoć u gašenju požara u priobalju

Župan Kožić kazao je kako će predložiti vijećnicima Skupštine Zagrebačke županije da se rebalansom proračuna za 2017. godinu izdvoji dodatnih 500 tisuća kuna za potrebe vatrogasaca, odnosno nabavu neophodne opreme

Župan Stjepan Kožić i njegov zamjenik Hrvoje Frankić uručili su zahvalnice vatrogascima koji su nedavno sudjelovali u gašenju požara u priobalju – u Splitu, Divuljama, Kistanjama, Drnišu i Benkovcu. Zahvalnice je primilo 60-ak vatrogasaca iz Vatrogasnih zajednica gradova Sveta Nedelja, Velika Gorica, Dugo Selo, Jastrebarsko, Vrbovec, Sveti Ivan Zelina, Ivanić-Grad, Kloštar Ivanić, Križ i Javne vatrogasne postrojbe Ivanić-Grad.

“Ova je godina za hrvatsko vatrogastvo vrlo teška. Požari se gase već 72 dana, što se nije dogodili zadnjih 30 godina“, komentirao je Stjepan Ptiček, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije rekavši da su županijski vatrogasci iznova pokazali koliko su spremni pomoći ljudima u nevolji, dapače bilo je i onih koji su, kako je rekao, bili nezadovoljni što se i njih nije uputilo na izvanredne dislokacije.

Vatrogascima je, uz ostale, zahvalio i Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, rekavši da konačno treba “napraviti sustav HVZ-a i dokinuti paralelno upravljanje na državnoj razini i jednostavno Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje prepustiti ono za što je i osnovana, dakle koordinaciju sa svim operativnim snagama sustava Civilne zaštite, a ne da se na poseban način bavi samo vatrogastvom”.

Foto: Zagrebačka županija

Nadalje, na jučerašnjoj svečanoj sjednici predsjedništva, zapovjedništva i operativnih članova interventnih postrojbi Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, održanoj u Vrbovcu, župan Kožić kazao je kako će predložiti vijećnicima Skupštine Zagrebačke županije da se rebalansom proračuna za 2017. godinu, koji će se na dnevnom redu Skupštine naći krajem rujna, izdvoji dodatnih 500 tisuća kuna za potrebe vatrogasaca, odnosno nabavu neophodne opreme. Time bi ukupni prihodi Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije za ovu godinu prešli iznos od 5 milijuna kuna.

“Vatrogasci su ponos županije, a to su iznova potvrdili na ovogodišnjim izvanrednim dislokacijama na priobalju. Zahvaljujem svima koji su se odazvali pozivu glavnoga vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske i uputili se na gašenje požara. Dali su sve od sebe i pokazali koliko su dobro organizirani, koliko vatrogasci znače i što sve mogu učiniti. No, požari na priobalju pokazali su da u vatrogasnu opremu iz općinskih, gradskih i županijskih, ali prije svega iz državnog proračuna treba ulagati značajnija sredstva“, rekao je župan Kožić.